Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σερρών Θεολόγος: Κανένας δεν μας κατέστησε δικαστή των άλλων ανθρώπων

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ετελέσθη την.....
16 Φεβρουαρίου ε.έ., Δεύτερη Κυριακή της περιόδου του Τριωδίου, γνωστή και ως Κυριακή του Ασώτου, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της περιοχής της Ασσήρου, όπου από χτες το απόγευμα έχει την μεγάλη ευλογία να φιλοξενεί την Τιμία Κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, η οποία φυλάσσεται εις τον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Στον κατάμεστο από πλήθος Πιστών Ιερό Ναό, οι οποίοι προσήλθαν με περισσή ευλάβεια και αγάπη για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την πνευματική ωφελεία από την παρουσία αυτού του πολυτίμου μαργαρίτου του Χριστιανισμού που είναι η Τιμία Κάρα του Αγίου, τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος με τον μεστό και εύστοχο λόγο του ανέλυσε πλήρως την τόσο σπουδαία και γεμάτη νοήματα θεολογικού περιεχομένου, ακουσθήσασα σημερινή Ευαγγελική Περικοπή του Ασώτου Υιού, η οποία μπορεί και να χαρακτηρισθεί και ισοστάθμιον ως προς την διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας.

Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης Σερρών, τόνισε ότι αν και ακόμα ο Κύριος δεν είχε αφήσει καμία άλλη διδασκαλία αλλά και οι Ιεροί Ευαγγελιστές δεν κατέγραφαν με την Θεόπνευστη σφραγίδα τους όλες τις υπόλοιπες διδασκαλίες και πνευματικές παρακαταθήκες του Κυρίου μας, αρκούσε μόνο η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή του Ασώτου Υιού, έτσι ώστε να καταδεικνύεται μέσα στους αιώνες αφενός μεν το άπειρο έλεος και η αγάπη του Ουρανίου Θεού και Πατέρα μας, αφετέρου δε, οι καταστροφικές συνέπιες για την ζωή του ανθρώπου και την υπαρξιακή του ταυτότητα, μέσα από την αμαρτία και την απομάκρυνση του από τον Θεό.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα στοιχείο το οποίο πολλές φορές δεν τονίζεται τόσο πολλή καθώς επικεντρώνονται οι περισσότεροι στα δύο πρωταγωνιστικά πρόσωπα της περικοπής που είναι η στάση του μεγαλύτερου Υιού και η σκληροκαρδία που επιδεικνύει, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο μεγάλη αμαρτία είναι, να μην έχουμε σπλάχνα αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας παρακούοντας ακόμα και την εντολή του Κυρίου, ο Οποίος πρώτος μας δίδαξε την συγχώρεση και την αγάπη. Αν κερδίσεις τον αδελφό σου κερδίζεις και τον Θεό μας αναφέρουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, αν όμως χάσεις τον αδελφό σου λόγω της σκληροκαρδίας σου, χάνεις και το μεγάλο δώρο της αγάπης του Θεού, διότι στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μας εικονίζεται ο ίδιος ο Θεός.

Καταλήγοντας την εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ.κ. Θεόλογος, επεσήμανε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την σκληροκαρδία και να μάθουμε να συγχωρούμε, έτσι ώστε να καταφέρουμε να μας συγχωρέσει και τα αναρίθμητα δικά μας σφάλματα ο Θεός. Πρέπει να μάθουμε στην ζωή μας να έχουμε σπλάχνα οικτιρμών ακόμα και προς εκείνους που μας πικραίνουν, μας προδίδουν και μας φέρονται με αχαριστία. Ας έχουμε όλοι ανοιχτή καρδιά, και να χαιρόμαστε με τους συνανθρώπους μας, καμαρώνοντας την επιστροφή τους στο σπίτι του Πατέρα μας, απλώνοντας συνεχώς τα χέρια μας και σηκώνοντάς τους από την αμαρτία. Να έχουμε όλοι ένα καλό λόγο στα χείλη και στην καρδιά μας και να θυμόμασθε πάντοτε, ότι κανένας δεν μας κατέστησε δικαστή των άλλων ανθρώπων, γι’ αυτό και πρέπει πρώτα να κοιτάμε τα δικά μας σφάλματα.

Ας μιμηθούμε πρώτον την μετάνοια του Άσωτου Υιού, δεύτερον  να αποφύγουμε την σκληροκαρδία του πρεσβυτέρου αδελφού του και τρίτο ας ζήσουμε τον πλούτο της αγάπης και της Χριστότητος που μας προσφέρει καθημερινά ο Κύριος μας και Πατέρας όλων μας, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης  κατά την σύντομη προσλαλιά του εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του από καρδίας, προς το πρόσωπο του κ.κ. Θεολόγου, για δύο λόγους πρώτον διότι ευλόγησε την μεταφορά προς πνευματική ωφέλεια και ευλογία των πιστών της επαρχίας μας, της Τιμίας Κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος, και δεύτερον για την παρουσία του σήμερα στην ενορία της Ασσήρου, μεταφέροντάς μας αυτήν την χάρη και την ευλογία κατά την τελεσθείσα Θεία Μυσταγωγία κατά την διάρκεια της οποίας και Προεξήρχε κηρύττοντας παράλληλα και τον Θείο Λόγο, ενώ τέλος του επέδωσε και την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως μας, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: