Σελίδες

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

«Ο ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΣΩΡΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΧΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ1»

του  Μιχάλη  Σωτηρίου
Θυμηθείτε ένα τραγουδάκι για μικρούς και μεγάλους2:

…Μια βαλίτσα χαρτονένια
μήπως βρέξει έχει έννοια
κι έχει πιάσει κουβεντούλα
με μια νάιλον σακούλα…


…Δύο ραγισμένα βάζα
ό,τι πρέπει για τα μπάζα
βλέπουν σαν ξελιγωμένα
κάτι κρίνα μαραμένα

Οι σκουπιδοντενεκέδες
προσλαμβάνουνε λακέδες
τα σκουπίδια περισσεύουν
τρείς λαλούν και δυο χορεύουν.

Ο Ιβάν Αντρέγιεβιτς Κρύλοφ (1768-1844) ο διασημότερος Ρώσος συγγραφέας μύθων, επηρεασμένος συνεχιστής του Αισώπου και του Λαφοντέν έγραψε το  μύθο  Ο ΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ.
Ένας γάτος συλλαμβάνει ένα αηδόνι,το κρατά σφιχτά με τα μυτερά νύχια του και προσπαθεί να αιτιολογήσει την πρόθεσή του να το φάει(-Αηδόνι μου,τραγούδησε με την ωραία σου φωνή και θα σε λευτερώσω).Φοβισμένο και πονεμένο το αηδόνι τραγουδά με τρεμάμενη φωνή. –Αηδόνι μου,με απογοητεύεις.Τα γατάκια μου τραγουδούν καλύτερα. Λυπάμαι αλλά θα αναγκαστώ να σε φάω, λέει ο γάτος και το τρώει.

 Κάπως έτσι έγινε η ενημερωτική συνεδρίαση του Συμβουλίου του Δήμου Σερρών στις 8-1-2014 με θέμα την σύμβαση διαχείρησης των απορριμάτων που αποφάσισε η ΕΣΑΝΣ,δηλαδή οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. ΟΙ δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί δημότες άκουσαν μια επιφανειακή «κατόπιν  εορτής» και με έμφαση στα πρόστιμα ενημέρωση από τον κ.Δήμαρχο και τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΣΑΝΣ.Δηλαδή,ουσιαστικά  ανακοίνωση μιάς δεδομένης απόφασης.

Μια παλιά ψαροκασέλα2
με  γοβάκια και ομπρέλα
τα σκαλάκια στην πλατεία
τ`ανεβαίνει τρία τρία.

Δυο κασόνες από μπύρες
και τρεις σόδες κακομοίρες
περιμένουνε  στη στάση
μήπως γκαζοζέν περάσει.

Οι παλιοκουρελαρίες ! Παριστάνουν τις κυρίες...

Στις 10-1-2024(Δίκτυο tv) o πρόεδρος του Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων ενημέρωσε ότι τη σύμβαση  θα την υπογράψει ο ΦοΔΣΑ και όχι η ΕΣΑΝΣερρών. Αυτό το δεδομένο θέτει αυτόματα κρίσιμα ερωτήματα:

-Εφόσον θα υπογράψει τη σύμβαση ο ΦοΔΣΑ,θα ενημερώσει τα δημοτικά συμβούλια για να πάρει και τη σύμφωνη γνώμη τους;
-Αν επικρατήσει ο προσχηματικός ισχυρισμός ότι την ενημέρωση έκαναν οι κατά τόπους δήμαρχοι(ΕΣΑΝΣ) χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα ελέγχου, αποδοχής, συμπλήρωσης ή απόρριψης  του προσχεδίου σύμβασης,τότε ο ΦοΔΣΑ θα είναι σίγουρος ότι εκπροσωπεί τις κατά τόπους δημοτικές αρχές;
Είναι κρίμα για τις τοπικές κοινωνίες,σήμερα στην εποχή της έναρξης αποκάλυψης αδιαφανών διαδικασιών(δηλαδή χωρίς επαρκή  έλεγχο αναθέσεις, δανειοδοτήσεις κατά το παρελθόν) να επαναλαμβάνονται παρόμοιου τύπου φαινόμενα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση,πρώτα ελήφθη η απόφαση από τους δημάρχους της ΕΣΑΝΣ (αφού πέρασαν αρκετοί μήνες) και στη συνέχεια έγινε η ενημέρωση.Έτσι,δεν είχε τη δυνατότητα  το Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγξει για να συμπληρώσει ή να διορθώσει στην προτεινόμενη σύμβαση.
Ουσιαστικά έγινε παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου.Και αυτή δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική, ούτε δημοκρατική διαδικασία.

Η συμπεριφορά των υπευθύνων της ΕΣΑΝΣ να ανακοινώσουν απλά την επιλογή τους (πρόταση επιτροπής,εταιρεία,κόστος) και μάλιστα αφήνοντας να υπογραφεί η σύμβαση από τον ΦοΔΣΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θυμίζει μεταθέσεις ευθύνης παρόμοιες με μοντέλα offshore. Δηλαδή, τέτοιες διαδικασίες  που να μη βρίσκεται και καταλογίζεται εύκολα η ευθύνη του αρχικού υπεύθυνου. Και να μην μαθαίνεις ως δημότης και πολίτης γιατί,τι και αν δικαίως ή αδίκως καλείσαι να επωμιστείς μια υποχρέωση και δαπάνη επί 25ετία.

Επομένως, πόσο ηθικό είναι να δεσμεύονται τα επόμενα δημοτικά συμβούλια,δημαρχιακές αρχές και δημότες για 25 χρόνια από μια απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής;Τέτοιας διάρκειας δέσμευση,μόνο λίγες εβδομάδες πρίν τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ούτε μπορούν να εκφοβίζονται τα δημοτικά συμβούλια και οι δημότες με αριθμούς  και  ύψη προστίμων ή με το αυτονόητο επιχείρημα περί συνέχειας της αυτοδιοίκησης.

Η τήρηση διαφανών διαδικασιών από τα θεσμικά όργανα τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, δε θα αναβάλλει αλλά θα εμπλουτίσει θετικά το σκεπτικό και την υλοποίηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον συστήματος διαχείρησης των στερεών και όχι μόνο αποβλήτων.Με έμφαση στη διαχείρηση στην πηγή παραγωγής απορριμάτων και την ανακύκλωση.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Στίχος  του  Mανώλη Φάμελλου
2Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ,στίχοι Σταμάτη Δαγδελένη,μουσικη Νίκου Κηπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: